Природата ни прави по-красиви

Природата ни прави по-красиви

Добавен от

27 Nov 2011

(0 рейтинга)

Природата ни прави по-красиви

 

Плодове, зеленчуци, етерични и растителни масла, мляко, мед... Тези безценни дарове на природата подхранват, хидратират, почистват и разхубавяват лицето, косата, тялото. Като на всичко отгоре доставят радост на сетивата с вида и уханието си. Маските, кремовете и емулсиите, приготвени от натурални продукти в домашни условия, не съдърЖат консерванти, от което следва, че трябва да се съхраняват в непрозрачни стъклени съдове, на хладно и сухо място. Най-добре в хладилника.

Житни зародиши за околоочния контур. Понеже са богати на витамин Е, те предотвратяват преждевременното състаряване на кожата и изглаждат бръчиците. Комбинирането им с какаово масло пък гарантира хидратация в дълбочина на най-уязвимата и нежна част на лицето.

 

Крем

Приготвяне: Разтопете на слаб огън и във водна баня 1 супена лъжица ланолин, 1 супена лъжица какаово масло и 1 кафена лъжичка масло от житни зародиши. След петнайсетина минути добавете 1 капка етерично масло от розмарин. Оставете сместа да се охлади, като от време на време я разбърквате.

Приложение: вземете с пръст малко от крема и го нанесете на точици върху горните клепачи. Потупвайте с безименния си пръст в посока от вътрешните към външните ъгли на очите, докато проникне напълно в кожата. Повторете същото и с долните клепачи. Поставяйте крема вечер преди лягане, но в минимално количество, за да не се събудите на сутринта с торбички под очите.

Съхранение: 2 месеца в херметично затворено бурканче. Непременно в хладилника.

 

Експресно решение

Медът прави чудеса за напуканите устни, освен това допринася за по-бързото заздравяване на повърхностните рани. Разбъркайте супена лъжица леко затоплен мед с кафена лъжичка розова вода. Изчакайте да изстине и напълнете със сместа малко стъклено бурканче. Използвайте я винаги, когато имате нужда.

 

Масло от жожоба за сваляне на макиажа

Извлечено от ядките на див лешник, растящ в далечни земи, маслото задържа влагата в епидермиса, следователно е изключително подходящо средство за разгримиране на суха и нормална кожа.

 

Лосион

Приготвяне: Налейте 3 супени лъжици масло от жожоба, 2 кафени лъжички масло от гроздови семки и 1 капка етерично масло от здравец в идеално чист флакон. Запушете добре и разтърсете енергично, за да се смесят съставките.

Приложение: Поставете малко от домашно приготвеното средство за сваляне на грима върху няколко памучни диска и почистете с тях шията си. След като установите, че поредният диск е абсолютно чист, капнете няколко капки върху дланите си и в продължение на минута-две потупвайте лицето си. Процедурата, която се прави вечер, спестява употребата на нощен крем.

Съхранение: 3 месеца

 

Експресно решение

За да възвърнат нежността си позагрубелите ви от домакинстване ръце, трябва да се отървете от мъртвите клетки, задушаващи епидермиса им. За целта веднъж седмично правете пилинг със смес от зехтин и захар. После изплаквайте ръцете си със студена вода, подсушавайте ги добре и ги мажете с хидратиращ крем.

 

Моркови срещу пърхот

Богати на каротин, вкусните зеленчуци хидратират в дълбочина, затова се оказват много ефикасни в борбата със сухия пърхот.

Маска

Приготвяне: Обелете и настържете 3 моркова и ги разбъркайте до получаване на гъста каша с 2 супени лъжици мед и 3 супени лъжици овесено брашно. Накрая добавете 2 кафени лъжички бадемово масло.

Приложение: Нанесете маската върху скалпа си, като леко го масажирате с кръгови движения на пръстите. Оставете я да действа в продължение на 5 минути, изплакнете и измийте косата си с подходящ за състоянието й шампоан. Сложете балсам и се облейте с голямо количество хладка вода.

Съхранение: използва се веднага.

Мед и зехтин за пищна грива

Прилагани от векове, двата продукта притежават допълващи се качества - зехтинът хидратира, а медът поддържа косата в добро състояние и има антибактериален ефект. Нанасяни под формата на емулсия два пъти седмично, те предпазват краищата от цъфтене и подхранват в дълбочина.

Емулсия

Приготвяне: сложете в купа 3 супени лъжици втечнен на водна баня мед, 125 мл зехтин, 2 капки масло от розма¬рин, 2 кафени лъжички ябълков оцет. Разбийте с миксер.

Приложение: Нанесете емулсията по дължината на косата, като избягвате корените. Покрийте главата си с полиетиленово или алуминиево фолио и хавлиена кърпа. След 20 минути се облейте с топла вода, измийте се с шампоан, сложете балсам. На финала изплакнете косата си с вода, в която са разтворени 2 супени лъжици ябълков оцет.

Съхранение: 2 месеца в непроницаем за светлината съд.

 

 

Мляко и мед

За да запази красотата си, Клеопатра, владетелката на древния Египет, се къпела само в току-що издоено магарешко мляко. Оттогава до днес прекрасната половинка на човечеството знае добре: прясното мляко е едно от най-сигурните средства за разкрасяване. То е богато на подхранващи кожата вещества, на витамини и минерални соли. В съчетание с мед подмладява и тонизира.

Млечна баня като за Клеопатра (почти)

Приготвяне: Загрейте на слаб огън и във водна баня 150 мл прясно мляко, 3 супени лъжици КОКОСОВО брашно, 1 кафена лъжичка втечнен мед. Когато се стопят до консистенция на кашица, добавете 3 капки масло от розмарин и 2 капки от лавандула. Приложение: Изсипете сместа във ваната си и допълнете с топла вода. Полежете вътре 10 минути, след което се изплакнете под душа.

Съхранение: няколко дни.

 

 

Овес за чиста кожа

Овесеното брашно ексфолира чудесно и най-деликатния епидермис, при това без ни най-малко да го раздразни. Действа изключително добре в съчетание с морска сол, която съдържа множество безценни микроелементи.

Пилинг

Приготвяне: смесете 8 супени лъжици овесено брашно, 2 кафени лъжички морска сол и известно количество прясно мляко - до получаване на хомогенна кашица. Приложение: направете си пилинг на цялото тяло, като започнете от ходилата и се придвижвате нагоре. Наблегнете на по-грубите участъци: колене, бедра, задни части, лакти. След като се измиете под душа, направо няма да познаете кожата си. Съхранение: използва се веднага.

 

Лимон за здрави нокти

Този цитрусов плод не само омекотява и тонизира, но и заличава следите, оставени от годините. На всичко отгоре заздравява сухите, чупещи се лесно и разслояващи се нокти.

Крем

Приготвяне: стопете на водна баня 1 супена лъжица пчелен восък, добавете сока на половин лимон и 3 супени лъжици бадемово масло, бъркайки непрекъснато. Оставете да се охлади.

Приложение: ако през вечер масажирате ноктите си с крема, много скоро ще се радвате на изненадващо добър резултат. Не забравяйте обаче да се предпазвате от вредното въздействие на миещите и перилните препарати, като слагате латексови ръкавици.

Съхранение: 1 месец.

 

Какаово масло за ходилата

Омекотяващо и хидратиращо, маслото лекува напуканите пети и прави по-нежна загрубялата кожа на стъпалата.

Маска

Приготвяне: Разто¬пете на водна баня 3 супени лъжици какаово масло, добавете към него 3 капки етерично масло от невен и 3 капки от лавандула. Разбъркайте добре и изчакайте да се охлади.

Приложение: нанесете върху измити и идеално подсушени ходила. Обвийте ги в полиетиленово фолио и останете така четвърт час. След като свалите фолиото, попийте с хартиена салфетка остатъците от маската, ако има такива.

Съхранение: използва се веднага.

Природата ни прави по-красиви

Коментари