Любопитни факти за човешкото тяло

Любопитни факти за човешкото тяло

Добавен от

19 Mar 2013

(0 рейтинга)

 Човешкото тяло

е гениално устроена „машина”, която често става просто фон на ежедневието. Тази система все още обърква лекарите и изследователите, независимо от хилядите години на медицински познания. Ето и някои от интересните факти за тялото ... 

                       

Човешкият мозък

все още продължава да удивлява и да изненадва учените със способностите си. Вижте някои любопитни факти за него:

 

1. На учените все още им предстои да установят количеството клетки в човешкия мозък, но от електронна гледна точка се смята, че капацитетът на мозъка е между 3 и 1000 терабайта. Националният архив на Великобритания, съдържащ над 900-годишна история, заема до 70 терабайта.

2. Мозъкът използва 20% от кислорода, който навлиза в кръвния поток – повече, отколкото всеки друг орган в тялото.

3. Мозъкът е много по-активен през нощта, отколкото през деня.

4. Учените казват, че колкото по-висок е коефициентът на интелигентност, толкова повече сънува човек.

5. Изследванията относно това дали размерът на мозъка има отношение към интелекта дават спорни резултати.

6. Най-бързо мозакът ни расте между втората и единадесетата година.

7. Нашето подсъзнание е по-силно от нас. Тестовете показват, че първото впечатление и първата информация, която получаваме, е най-точна. Когато започнем разумно да я анализираме, най-често грешим.

8. В мозъка няма рецептори за болка. Точно затова хирурзите могат да оперират мозъка на пациент, докато той е още буден. Това им помага да се уверят, че процедурата не уврежда някоя от двигателните му функции.

9. Това че сте станали, не означава, че сте будни, защото мозъкът се буди по-бавно от тялото. Ако искате да го събудите, правете това, което хората правят от поколения- прочетете сутрешния вестник.

10. Истинският смях е спонтанен. Ето защо като се разхилите и млякото/колата/бирата ви излизат през носа. Но само хората са родени с тази способност. Бебетата започват да се смеят на около 4 месеца. Но защо се смеем? Не е заради шегите. В продължение на повече от 10 години един доктор изследвал 2000 ситуации, предизвикващи смях и установил, че силният смях не е резултат от края на вица. Но до този момент истиската причина все още не е ясна.

11. 80% от мозъка е вода.

 

Коса

Косата ни може да каже толкова много за нас – какво ядем, какъв е начинът ни на живот и навиците ни. Не е пресилено дори да се каже, че тя показва каква личност сме. Тя може да ни издаде – дали пием, пушим или взимаме наркотици.

  1. Нормално е от косата ни да падат около 100 косъма на ден.
  2. Косата расте най-бързо на възраст между 15 и 30 години.
  3. Продължителността на живота на човешкия косъм е средно от 3 до 7 години.
  4. Когато косата е мокра, тя може да увеличи дължина си с до 30% и да се върне към нормалната си дължина, когато изсъхне.
  5. Окосмяването по лицето расте по-бързо от всяко друго окосмяване по тялото. Ако човек никога не си бръсне брадата, се очаква тя да порасне дълга над 30 метра.

 

Нокти

Съществуват много интересни факти, свързани с ноктите. Някои от тях са чисто суеверие и просто се предават от уста на уста, но други са научно доказани. Ще Ви разкрием някои от тях, а Вие сами преценете на кои да вярвате.

  1. Ноктите растат по-бързо през лятото, отколкото през зимата.
  2. Ноктите на ръката, с която пишете растат по-бързо.
  3. Колкото по-дълги са пръстите, толкова по-бързо растат ноктите.
  4. Състоянието и цвета на ноктите показват цялостното здравословно състояние.
  5. Мит е, че косата и ноктите продължават да растат дни след смъртта. Кожата се свива и така изглеждат по-дълги.
  6. Най-бързо растат ноктите на средния ни пръст, а най-бавно на малкия пръст.

 

 

Секс

  1. Въпреки всеобщо разпространеното мнение, не всички мъже постигат оргазъм по време на секс. По данни на Националното проучване на здравето и социалния живот във Великобритания само 75% от представителите на силния пол могат да се похвалят с редовен бурен завършек на акта. Сред жените този показател е още по-нисък – само 29% от британките са заявили, че получават оргазъм при всеки полов акт.
  2. 28 мили в час е средната скорост на семенната течност при еякуляция.
  3. По време на женския оргазъм, се освобождава ендорфин (хормонът на щастието), който е силно болкоуспокояващо. Така че, всъщност, главоболието е лошо оправдание да не правите секс.
  4.  Понятието "приятелски секс" изглежда става общоприето сред съвременната младеж. След анкета в Държавния университет в Уейн (САЩ) се установило, че две трети от студентите поне веднъж са правили секс без обвързване, "чисто приятелски".
  5. Развитието на медицината и технологиите не е спомогнало особено за безопасността в секса. Според статистиката всяка втора жена по света рано или късно ще се зарази с папилома вирус, като в 10% от тези случаи вирусът ще доведе до развитие на заболяване. Заразяването става по полов път, като при мъжете папилома не може да предизвика никакви онкологични заболявания.
  6. По време на полов акт за 1 час жените изгарят около 70-120 калории и около 77 до 155 калории при мъжете.
  7. През 1964 г. щатски съд присъдил на жена $50 000 обезщетение заради иска й, че катастрофа с тролей я превърнала в нимфоманка.
  8.  В Италия, Испания и Бразилия са най-добрите любовници според изследване на OnePoll.com. Кои са най-лошите? Германците. Според жените "те миришат". Англичаните били твърде мързеливи, а шведите свършвали твърде бързо.
  9. Според анкета, 68% от жените биха спали с добре изглеждащ мъж срещу $1000. 83% от мъжете биха спали с каквато и да е жена срещу сумата от $100.

 

Мускули и кости

Мускулите са тези органи, които ни позволяват да се движим. Изградени са от снопове влакна. Мозъкът изпраща различни команди до мускулите и те се свиват или разтягат.Мускулите са прикрепени към костите чрез подобни на въже връзки, наречени сухожилия. Когато мускулите се свиват, те придърпват сухожилията, които от своя страна придърпват костите и така се извършва движение.

  1. В човешкото тяло има повече от 600 индивидуални скелетни мускули и над 200 кости.
  2. Костта е по-твърда отколкото някои видове стомана. Това не означава, че костите ви не могат да се счупят, тъй като те не са толкова плътни като стоманата.
  3. Мускулната треска се дължи на натрупване в мускулите на лактат - краен продукт от анаеробното разграждане на глюкозата. Вана, масаж и аспирин са добър начин за добавяне на повече кръв до мускулите, която да "отмие" лактата и да го транспортира до черния дроб.
  4.  Черепът е изграден от 29 кости.
  5.  Човекът е по-висок сутрин отколкото вечер.
  6.  Най-силният мускул в човешкото тяло е езикът.

 

Други интересни факти

  1. Нашественици в миглите - В зависимост от възрастта в миглите се развиват микроскопични кърлежчета. Те са безобидни, но могат да предизвикат алергична реакция. Размерът им е 1/3 от милиметъра. Те са непрозрачни и не могат да се видят с просто око. Ако се постави мигла под микроскоп, може да се открие кърлежче, тъй като те пребивават в основата на косъмчето на границата с кожата. Половината от хората ги имат, особено с напредване на възрастта.
  2. Точно както пръстовите отпечатъци на всеки човек са различни, уникален е отпечатъкът и от неговия език.
  3. Докато спи, човек пораства с 8 милиметра, но през деня губи тези милиметри, защото гравитацията води до притискане на гръбначните дискове.
  4. Със слюнката, която човек отделя през целия си живот, могат да се напълнят 2 плувни басейна.
  5. Рискът от сърдечно-съдово заболяване е два пъти по-висока при жените, които хъркат в сравнение с тези, които не хъркат.
  6. Невъзможно е да се киха с отворени очи.
  7. 90% от информацията, която човек възприема от външния свят, се получава от зрението
  8.  Когато се изчервиш и вътрешността на стомаха ти става червена.
  9. Всеки път като кихаш умира по една твоя мозъчна клетка.
  10. Настинките се причиняват от вируси. Няма да се разболеете от настинка заради това, че сте излезли без палто, или че сте си легнали с мокра коса.
  11. Най-големият орган в човешкото тяло е кожата.

 

Любопитни факти за човешкото тяло

Коментари