Как да кандидатстваме в чуждестранен университет.? Какви д

Как да кандидатстваме в чуждестранен университет.? Какви д

Мнениеот loli » 09 Окт 2010 19:15

Как да кандидатстваме в чуждестранен университет.?
Какви документи са Ви нужни?


Без значение дали ще кандидатствате в голям университет в САЩ или в малък колеж в Дания, времето и усилията, които ще трябва да положите, за да подготвите документите си, са големи. Можете да се възползвате от помощта и съветите на много източници на информация - учители, преподаватели, кариерни консултанти, настоящи студенти или техните родители.

Документи


Стандартният пакет документи, без значение от институцията, в която кандидатствате, включва вашето име, възраст, адрес, образование, академични постижения, включително резултатите от финалните ви изпити от училище или университета. Тази секция изисква прецизност и честност, защото тя определя дали кандидатурата ви ще бъде разгледана по-нататък.

Много университети вече имат онлайн процедура за кандидатстване, но това не означава, че не трябва да положите усилия, когато подготвяте и прикачвате документите си. Напротив - трябва да бъдете още по-внимателни, защото обикновено в момента на предаването на пълния пакет документи се плаща и такса за кандидатстване и ще е трудно, ако не невъзможно, да добавите още документи, след като сте ги предали. Този пакет обикновено включва оригиналите или копия на всякакви предишни образователни степени и квалификации, резултатите от стандартизирани изпити като IELTS или TOEFL, една или повече препоръки. Има и някои изключения - във Великобритания например има централизирано звено за подаване на документи - Universities and Colleges Admissions Service (UCAS). Там попълвате един-единствен формуляр и нямате възможност да изпращате допълнителни материали.

Документите, необходими за кандидатстване, зависят от конкретната образователна институция и система. Ако не сте сигурни какво точно се изисква, попитайте директно в университета.
В няколко последователни броя ви представяме процедурите за избор и кандидатстване в университет в чужбина, запознаваме ви с начините за финансиране на образованието зад граница, опитваме се да ви ориентираме сред многобройните класации на висши училища. В основата на поредицата е пътеводителят QS Top Universities Guide, издание на Quacquarelli Symonds Ltd (QS) - международна мрежа за информация за обучение и израстване в кариерата. "Капитал Кариери" и сайтът KARIERI.bg са официални медийни партньори на QS в България.


Препоръки

В зависимост от образователната система и конкретния университет ще имате нужда от една или няколко препоръки (т.нар. references, letters of reccommendation или letters of support). Ако кандидатствате за бакалавърска програма във Великобритания, имате нужда от една препоръка, повечето американски университети изискват две, а в други държави не искат нито една.

Кандидатите обикновено се сблъскват с два основни проблема, когато дойде ред на препоръките - кой да ги напише и какво точно трябва да пише в тях. Ролята на препоръките е да потвърдят информацията, която сте предоставили за себе си, да подплати вашите академични резултати и да даде възможност на университета да реши какъв е потенциалът да се възползвате от програмата, за която кандидатствате.

Много е важно да подберете правилно поръчителите. Те трябва да са хора, които ви познават добре като личност и като ученик/студент. Повечето университети очакват препоръки от ваши преподаватели, за да придобият представа за качествата ви като бъдещ студент. В някои случаи е адекватно да помолите за препоръка своя работодател или някого, с когото сте контактували в извънкласните си занимания. Важна е силата на аргументите, затова най-важното е вашите референти да ви познават добре и да могат да представят възможно най-добрите ви качества. В изключително конкурентите университети може би най-важно е препоръката ви да изтъкне вашите интелектуални и академични качества, докато в по-малко висше училище би било ценно да се спомене какви са силните ви страни в общуването и работата в екип.

Стилът, в който една препоръка трябва да е написана, зависи много от университета. Някои ще ви позволят по-свободен подход, други ще предоставят готова бланка, която поръчителят трябва да попълни.

Мотивационно есе

Тази част от пакета с документи е един от най-важните компоненти от вашата кандидатура. В различните страни от вас ще се изискват различни неща - в САЩ, Канада и на някои места в Азия т.нар. application essay обикновено е на предварително зададена тема като "Опишете един от определящите моменти във вашето детство" или "Опишете как ваша житейска грешка ви е направила по-добър човек". Това есе всъщност представлява своеобразно интервю на хартия. Това е вашият шанс да изпъкнете сред тълпата.

Във Великобритания, Австралия и Холандия есетата са по-кратки и кандидатите трябва да кажат всичко върху една страница с формат А4. Това е начин да се тества умението ви да изразите себе си по много лаконичен начин, като в същото време покажете най-силните си страни и интерес в конкретна академична област. Изборът какво точно да кажете в това есе зависи от това какво се очаква от вас в съответния университет. Най-добрият начин да разберете е да се свържете с отдела по прием на студенти или да попитате настоящи или бивши студенти там.

Много е важно да не преувеличавате, когато пишете есето си за кандидатстване. Тестът, който можете да направите, е дали приятелите ви ще могат да ви разпознаят, когато прочетат текста. Много университети могат да проверят истинността на написаното там с телефонен разговор или имейл и ако информацията се окаже невярна, това може да постави под съмнение цялата ви кандидатура.

Интервюто

Много университети в миналото изискваха задължително интервю с кандидатите. Но тъй като все повече хора кандидатстват в университети зад граница, тази практика се прилага все по-рядко. Някои провеждат интервюта по телефона или изпращат свой представител на място, но все още има и такива, които ще ви помолят да поемете разходите си за презокеански полет, за да се срещнете с комисията за прием на студенти.

Сроковете


Без значение от това какво и къде искате да учите, трябва да сте много внимателни с крайните срокове. Повечето институции ги обявяват около година по-рано, така че няма да имате извинение, ако не успеете да ги спазите. Много университети просто няма да разгледат кандидатурата ви, ако тя не е предадена в срок. Обикновено ранното подаване на документите може да увеличи шансовете ви да бъдете приети, защото в по-популярните специалности местата се запълват бързо. Понякога събирането и подготвянето на документите може да ви отнеме близо година, затова е важно да предвидите достатъчно време за този процес и да не пренебрегнете важността на нито един елемент от кандидатурата си.

loli
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Окт 2010 00:56

Назад към Други

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Реклама
cron